Home Medicinski saveti - medicinskih sestara Preventivni pregledi

Preventivni pregledi

Preventivni pregledi su od izuzetnog značaja jer ne samo da prave razliku da li se od neke bolesti možete izlečiti ili ne (karcinom), već i znatno povećavaju mogućnost da određene bolesti sprečite promenom načina ishrane (dijabetes, povišen pritisak…).

Preventivni pregledi se vrše jednom godišnje bez da imate simptome. Ako sami plaćate preglede razmislite . da li je baš uvek najbolje uraditi najjeftinije pregled ili je važno i ko Vam uradi pregled. Nekada se jeftino skupo plaća, nemojte d to bude Vaše zdravlje.

Važno je napomenuti da ako u porodici ima obolelih od karcinoma, preventivne preglede tog tipa treba početi raditi 20 godina ranije nego što je obolela osoba imala u vreme obolevanja (npr. ako je roditelj oboleo sa 50 godina od karcinoma debelog creva, treba uraditi preventivnu kolonoskopiju od svoje 30.godine)

LABORATORIJA

Osnovne analize koje pokazuju stanje krvi, bubrega, jetre, štitne žlezde, upalnih procesa…
KKS, SE, CRP, ŠUK, UREA, KRETAININ, AC.URICUM, AST, ALT, BILIRUBIN, GGT, LDH, TSH, T3, T4, URIN, STOLICA NA OKULTNO KRVARENJE

Tumorski markeri za određene vrste karcinoma treba prekontrolisati ako je neko u Vašoj porodici imao neki karcinom i to 20 godina pre

ULTRAZVUK

GORNJEG ABDOMENA, MALE KARLICE (muškarci posle 50 godina), ŠTITNE ŽLEZDE
DOJKE – Devojke koje piju kontraceptivne pilule treba obavezno jednom godišnje da urade pregled, ostale posle 30 godine. Posle 40 godina treba uraditi i mamografiju svake druge godine.

SPIROMETRIJA – merenje kapaciteta pluća

PREGLED KARDIOLOGA, EKG, TA – krvni pritisak i rad srca

DERMOSKOPIJA – pregled mladeža

GINEKOLOŠKI PREGLED

Sve seksualno aktivne žene treba jednom godišnje da obave kompletan ginekološki pregled

GINEKOLOŠKI PREGLED, GINEKOLOŠKI ULTRAZVUK, PAPA TEST I KOLPOSKOPIJA ( po savetu ginekologa)